• 7 Keer wat te eten en drinken voor het sporten

7 Keer wat te eten en drinken voor het sporten

Wat kun je nou eigenlijk het beste eten voor het sporten? Een vraag die iedereen zichzelf weleens stelt. Misschien eet jij liever niets voor het sporten, maar heb je een zware training voor de boeg, dan raden we aan om wel wat te eten voor het sporten. Op deze manier heb je voldoende energie en ga je niet van je stokje. Tenminste, als je de juiste voeding tot je neemt. In deze blog geven we je 7 tips over wat je het best kunt eten en drinken voor het sporten.

 

Volkoren producten
Veel mensen vermijden brood voor een training, omdat ze ervaren dat het een vol gevoel geeft en zwaar op de maag ligt. In feite zijn juist complexe koolhydraten de beste bronnen van duurzame energie. Complexe koolhydraten zijn koolhydraten waarbij de vezels niet verwijderd zijn en vezels zorgen voor een verzadigd gevoel. Voedingsmiddelen die complexe koolhydraten bevatten zijn onder andere groenten, volle granen, fruit, noten, peulvruchten en zaden. Wil je een goede maaltijd eten voor het sporten, doe dit dan zo’n drie uur van tevoren. Op deze manier haal je de meeste energie uit je voeding. Eet je liever een kleine portie voor het trainen? Nuttig de maaltijd dan een uur van tevoren
 

Bananen
​Een banaan hoort zeker in het rijtje thuis. Waarom? Nou, het zit bomvol met fructose. Fructose zijn natuurlijke suikers uit fruit en vruchten en wordt ook wel vruchtensuiker of fruitsuikers genoemd. Oftewel snelwerkende koolhydraten welke ervoor zorgen dat je snel meer energie krijgt en deze langer aanhoudt. Eet een banaan een uur voor de training and you’re ready to go! 
 

Koffie
Als je regelmatig koffie drinkt, geeft cafeïne je de energie die je nodig hebt tijdens het sporten. Uit onderzoek blijkt dat het drinken van koffie zorgt voor een betere bloedtoevoer naar je spieren. Je spieren zijn krachtiger en hebben een beter uithoudingsvermogen. 
 

Energiereep
Energierepen worden snel opgenomen door het lichaam, zitten vol met koolhydraten die je nodig hebt en zijn gemakkelijk mee te nemen. Een energiereep wordt gemakkelijk verteerd door het lichaam en geeft snel energie af. Je kunt dus gelijk volle bak. Ze zijn er in verschillende smaken, zoals: yoghurt, banaan en wild fruit. Elke soort heeft zijn eigen voordelen en eigen smaakkenmerken. Kijk wel even op de verpakking voordat je je mandje vol gooit met energie. Sommige repen bevatten namelijk ook een heleboel toegevoegde suikers.
 

Kip 
Het eten van kip geeft veel energie en zorgt voor een verzadigd gevoel, maar ligt niet zwaar op de maag. Perfect voor als je gaat sporten dus. Kip het meest veelzijdige stukje vlees, want kip is zowel voor als na de training een goed voedingsmiddel om te eten. De magere eiwitten zorgen ervoor dat je spieren herstellen en kip is ook nog eens laag in calorieën. Wat wil je nog meer?!
 

Water
Drink voldoende water op een dag en dat iedere dag weer. Het advies is om dagelijks anderhalf tot twee liter drinken. Kom jij hieraan? Het blijft lastig, vind je niet?! En wanneer je sport moet je nog meer drinken, aangezien je vocht verliest. Om je vocht op peil te houden, moet je het verlies er dus weer bij drinken. Zo simpel is het! Of toch niet...
 

Sportdranken
Wanneer je zweet, verlies je allerlei stoffen, zoals natrium, kalium en chloride. Als je last hebt van overmatig zweten kunnen sportdranken erg effectief zijn. Dit hangt er echter wel vanaf hoe intensief je sport, want uit onderzoek blijkt dat wanneer je korter dan een uur sport, deze dranken geen effect hebben. Ook bevatten de meeste sportdranken een hoop suikers, wat niet heel gunstig is als je graag wilt afvallen. Heb je behoefte aan een sportdrankje, gebruik het dan alleen tijdens duursporten.
 

Nice To Know: Een tekort aan koolhydraten zorgt voor de zogenoemde hongerklop. Als jouw glycogeenvoorraad in je spieren en lever opraakt (je suikervoorraad), treedt er vermoeidheid op en het gevolg hiervan is de hongerklop. Hier blijkt ook weer hoe belangrijk koolhydraten zijn voor je lichaam. Zoveel mogelijk vetten en koolhydraten uit je schrappen voeding is dus niet verstandig, want dit zijn de belangrijkste energiebronnen.

 
  • Toegevoegd op : 10-10-2019

Reageer

Login of registreer om een reactie achter te laten.

Reacties (0)