• All about protein

All about protein

Proteïne, we worden doodgegooid met deze term, maar wat is het nou eigenlijk? Proteïne is een ander woord voor ‘eiwitten’ en deze zijn mega belangrijk voor je spieren. En bij fanatiek sporten extra noodzakelijk. Het zorgt voor de onderhoud en het herstel van je spieren en je spieropbouw. Benieuwd wat ze nou echt doen en wat voor soorten eiwitten zijn er allemaal? Then keep on reading ;-)

Eiwitten in de vorm van enzymen zorgen voor chemische reacties in het lichaam die verantwoordelijk zijn voor je stofwisseling. Andere eiwitten richten zich op het transport van stoffen in, uit en binnen cellen. Sommige eiwitten zijn hormonen en zorgen voor de communicatie tussen cellen op afstand. Het lijkt wel alsof we in biologieles zitten. Wij gaan ons beperken tot de belangrijkste overkoepelende functie van eiwitten, namelijk het onderhoud, opbouwen en herstellen van de spieren.


Let’s take it slow
De naam zegt het al. Langzame eiwitten worden langzaam door het lichaam opgenomen en verteerd. Langzame eiwitten kun je het best nemen voor het slapengaan. Waarom? Je lichaam kan hier dan de hele nacht van profiteren. Sommige langzame eiwitten kunnen namelijk wel zeven uur lang hun werk doen. Tijdens je nachtrust bereikt het groeihormoon zijn piek en zijn eiwitten onder andere nodig om je spieren te laten herstellen en groeien. Een voorbeeld van langzame eiwitten zijn caseïne, dat onder andere in magere kwark zit.

 

Keeping it normal
Normale eiwitten worden op een normale snelheid door het lichaam opgenomen en verteerd. De meeste eiwitten die je dagelijks tot je neemt, behoren tot de normale eiwitten. De meest pure vorm van normale eiwitten is een kippenei.

 

Fast and the protein
Snelle eiwitten worden snel door het lichaam opgenomen en verteerd, surprise surprise. Vlak na je training schreeuwen je spieren om extra eiwitten. Wei-eiwitten, of zoals de meesten van ons het kennen ‘whey’, is een restproduct van kaas in een poedervorm. De eiwitten worden snel afgebroken, komen daardoor rap in de bloedbaan terecht om van daaruit naar je spieren getransporteerd te worden voor een optimale opbouw en herstel van je spieren. Daarom wordt ook aangeraden om meteen na een training een whey-eiwitshake te drinken. Tip: Meng de eiwitpoeder door je havermout of kwark als smaakmaker! Super lekker en zo kom je toch aan wat extra eiwitten!
 

Animal Protein
Dierlijke eiwitten zijn, zoals de naam al verklapt, afkomstig van dieren. Deze eiwitten zitten bijvoorbeeld in zuivel, eieren, vlees, vis en boter. Op het moment dat je dierlijke eiwitten uitkiest, is het belangrijk om op de biologische waarde (bw)  te letten. Deze waarde geeft aan hoeveel eiwitten het lichaam uit het voedsel kan halen. Eieren spannen de kroon met een biologische waarde van 100 procent. Andere producten met een hoge bw zijn: kaas met een bw van 84, biefstuk met een bw van 80, kip en kalkoen met een bw van 79 en melk met een bw van 77.

 

Plant based
Ben je vegetariër of vegan, dan ben je bekend met plantaardige eiwitten. Deze eiwitten bevatten veel mineralen en vitamine waar je immuunsysteem je dankbaar voor is. Echter verteerd ons lichaam plantaardige eiwitten wat moeilijker dan dierlijke eiwitten. Wanneer je alleen plantaardige eiwitten tot je neemt, zul je meer je best moeten doen om tot het gewenste niveau te komen. Voor vegetariers en veganisten is de hoeveelheid eiwitten niet 2,2 gram per kilo lichaamsgewicht, maar tellen we daar respectievelijk nog twintig en dertig procent bovenop. Een vegetariër neemt dus 2,6 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht en een veganist zelfs 2,9 gram.

 

Plantaardige eiwitten haal je uit groenten, peulvruchten, havermout, noten en zaden, hennepzaad en quinoa. De keuze is reuze en voor een vegetariër of vegan zijn er geen beperkingen. Let er wel op om te variëren in producten waar je de eiwitten uithaalt om ook voldoende essentiële aminozuren binnen te krijgen.

 
  • Toegevoegd op : 18-03-2019

Reageer

Login of registreer om een reactie achter te laten.

Reacties (0)