• Dry January

Dry January

De decembermaand zit vol met borrels, feestjes en diners. Heb je deze maand de teugels ook wat meer laten vieren? Dan is Dry January wat voor jou. De hele maand januari geen alcohol drinken, het is misschien een uitdaging maar het brengt veel voordelen met zich mee. 

 

Je wordt fitter

Zowel fysiek als mentaal word je een stuk fitter als je geen alcohol drinkt. Dit komt vooral omdat je beter slaapt. De meeste mensen denken juist beter te slapen na een borrel. Maar de kwaliteit van je slaap gaat achteruit. Wat blijkt is dat één alcoholisch drankje al een negatief effect heeft op de kwaliteit van je slaap. Als je goed slaapt ben je beter uitgerust waardoor niet alleen je fysieke prestaties beter worden, maar je er ook mentaal op vooruit gaat. Je kunt je beter concentreren en communiceren waardoor je prestaties op je werk ook beter worden. 

 

Je valt af

Je weet vast wel dat een glaasje alcohol meer calorieën bevat dan de meeste  frisdrank. Maar waarschijnlijk weet je niet dat een glas wijn bijna evenveel calorieën bevat als een kroket en dat een gemiddeld mixdrankje gelijk staat aan één oliebol. Als je op de volgende nieuwjaarsborrel de alcohol laat staan, scheelt dit dus 1 oliebol per drankje ;-). Doe dit een maand lang en je valt ongetwijfeld af. 

 

Het is gezond om niet te drinken

Wat niet kan ontbreken in dit rijtje is dat geen alcohol drinken goed voor je lichaam is om zo min mogelijk alcohol te drinken. Je lever krijgt op een avondje stappen heel wat te verduren. In je lever worden namelijk alle giftige stoffen omgezet naar lichaamseigen stoffen. Door langdurig alcoholgebruik ontstaat er leververvetting, vet hoopt zich op in de levercellen. Dit kan op zijn duur overgaan op leverontsteking. Door te stoppen met het drinken van alcohol krijgt je lever de tijd om te herstellen waardoor het opgehoopte vet in de lever zal verdwijnen. 

 

Je krijgt een glanzende huid

Tijdens een avondje stappen moet je waarschijnlijk om het half uur naar de wc. Dit is niet gek, alcohol werkt namelijk dehydraterend. Je lichaam absorbeert minder vocht en dit vocht wordt dan urine. Door te weinig vocht in je lichaam wordt je huid droog en minder egaal. Drink een tijdje geen alcohol en zult merken dat de droge plekjes op je huid zullen verdwijnen en je huid gaat stralen. 

 

Lange termijn

Wanneer Dry January erop zit denk je misschien, finally. In februari ga je alles inhalen wat je in januari gemist hebt. Maar wat blijkt is dat de meeste mensen die Dry January hadden volgehouden in augustus nog steeds een glas minder per week en een dag minder per week alcohol dronken. Een maand lang geen alcohol drinken helpt je dus ook om op lange termijn je alcoholconsumptie te verminderen. Je wordt er in januari bewust van hoeveel alcohol je eigenlijk drinkt. Door die bewustwording zal je de rest van het jaar beter nadenken bij je alcoholconsumptie. 

 

Tip: Je hoeft Dry January niet per se op 1 januari te beginnen. Daarnaast kan je ook beslissen om een andere maand alcoholvrij door het leven te gaan. Doe waar jij je goed bij voelt, maar de gedachte dat er samen met jou nog ongeveer 100.000 andere Nederlanders meedoen zou je goed kunnen gebruiken om het vol te houden in de eerste maand van het nieuwe jaar.

 
  • Toegevoegd op : 09-01-2020

Reageer

Login of registreer om een reactie achter te laten.

Reacties (0)