• Graat mager. Met een vetrandje.

Graat mager. Met een vetrandje.

Graat mager. Met een vetrandje. 
 
Blik op oneindig. In trance bijna. Volledig lak aan anderen die ook willen. Pas op! Dit uur is de crosstrainer van hem. En het uur daarna ook. Enkele weken en kilo’s later is zijn blik nog vijandiger. Inmiddels graatmager raakt hij nog meer gefrustreerd van dat vet rond zijn middel. Dan maar drie uur op die crosstrainer.
 
Nog geen twee maanden geleden was hij het krachthonk niet uit te slaan. Niets geen cardio, gewoon ijzer vreten. Dikke kabels in zijn rug, schouders als een klerenhanger, een borstpartij kaliber dr. Schoemacher, biceps zo groot als kokosnoten, zijn benen als dikke steunpilaren voorzien van gespierde ballonkuiten. Niets mis mee dus.
 
Ja, misschien had hij een vetlaagje om zijn middel. Zo een van teveel suikers. Niet storend, maar wel de enige imperfectie. Gewoon door blijven beulen met de gewichten, veel minder koolhydraatinname, even helemaal geen witbrood, witte rijst, witte pasta, koek, snoep, frisdrank en alcohol meer en het resultaat zou Men’s Health coverwaardig zijn.
 
Helaas. Ons covermodel vond de crosstrainer. En als hij daar na zijn pompsessie nog 10 minuten op los was gegaan, oké. Nog net wat meer vet verbranden, prima. Maar nee, een paar weken alleen maar op de crosstrainer resulteerde in roofbouw: zijn cardiovasculaire conditie was dan wel toegenomen, maar samen met het vetgehalte was ook zijn spiermassa ver te zoeken.
 
Natuurlijk heeft een aërobe training – langdurig de hartslag en de ademhaling verhogen – effect. Maar in combinatie met anaërobe training – spierverstevigende oefeningen – is vaak het beste strandlichaam te behalen. Behoud van een grote spiermassa is essentieel. Die vlezige bundels verbranden heel wat energie in ruststand, vaak kan daar geen crosstrainer tegenop.
 
De gespierde beachboy die net voor de zomer dagelijks urenlang samensmelt met de crosstrainer, glijdt in een paar weken af naar het niveau van een weekdier. Zijn basaal metabolisme, oftewel zijn ruststofwisseling, ligt op een all time low. Geen zelfwerkend vermogen van het lichaam meer om dat laatste vetrandje te verbranden. Maar wel graatmager. Met een vertrandje.
 
Geschreven door: Ramses Jedeloo 

 
  • Toegevoegd op : 23-02-2016

Reageer

Login of registreer om een reactie achter te laten.

Reacties (0)