• Hier moet je op letten tijdens een workout in de kou

Hier moet je op letten tijdens een workout in de kou

De dagen worden korter en de temperatuur daalt. Dit betekent één ding: winter is around the corner. En daar krijg je de koude temperaturen gratis bij. Je wilt trainen, maar jezelf een duwtje naar buiten geven is een challenge op zich. Wordt het dan toch de sportschool om de hoek? Denk even twee keer na: na een hele dag binnen zitten, is er ‘natuurlijk’ niks beter voor lichaam en geest dan een uurtje de buitenlucht in. Hup, kom van de bank af, trek je sportkleding aan en lees deze tips. Dan ben jij ready for the cold winter days.

The Onion Method

The Onion Method, WHAT?!’. Klinkt raar, maar wat we er mee bedoelen is het kleden in laagjes, net zoals de lagen van een ui. Aha. Dat dus. Wanneer de temperatuur aanzienlijk daalt, zijn we vaak geneigd om een dikke trui en broek aan te trekken, alleen is dit niet de beste manier om warm te blijven tijdens het sporten. Het is namelijk beter om verschillende lagen kleding aan te trekken. De lucht die namelijk ontstaat tussen de lagen kleding blijft als het ware ‘gevangen’, waardoor je een isolatielaag creëert tegen de kou. Wat ook nog een voordeel is van het werken met laagjes, dat als je het warm krijgt, je makkelijk wat kunt uittrekken.

Keep the light on

Veilig buiten sporten is natuurlijk het belangrijkste wat er is. Vooral nu het ’s avonds eerder donker is en je niet in onveilige situaties wilt belanden, is het belangrijk dat je jezelf in de spotlights zet. Zorg dat je lampjes duidelijk zichtbaar zijn of draag er liever een paar meer, dan weet je zeker dat je goed te zien bent.

Breath In Breath Out

Herken je dat branderige gevoel in je longen na een zware inspanning? Waarschijnlijk wel, maar wat is de oorzaak hier eigenlijk van? Tijdens de koudere dagen is de lucht droger en omdat je tijdens een zware inspanning geneigd bent om door je mond te ademen, wordt deze lucht minder gefilterd. Hier zijn je longen dan ook niet heel blij mee. Probeer daarom door je neus te ademen zodat de lucht beter gefilterd wordt en het meer tijd heeft om op te warmen.

Stay hydrated

Je houdt de vochtbalans het best op peil door voldoende te drinken. Maar in de winter moet je jezelf er toch altijd iets meer aan herinneren. Herkenbaar? Dit komt omdat je in de kou minder merkt dat je dorst hebt. Hoe kan dit? Bij een lage temperatuur is de lucht namelijk veel droger en houdt je lichaam minder vocht vast. Hierdoor verdampt het zweet op je lichaam sneller en verliest je lichaam makkelijker vocht als je in de kou traint. Tip: vul een waterkan aan het begin van de dag (en bij voorkeur nog een keer die dag). Zo kun je niet vergeten te drinken en weet je exact hoeveel je hebt gedronken. Easy peasy!

Have Grip Don’t Slip

Denk je aan kou, dan denk je vaak ook aan gladheid. Regen en vorst zijn de perfecte combinatie voor een glijpartij. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je schoenen draagt die veel grip hebben. Dus zorg dat je sportschoenen buiten de looks om, want geef toe dat is belangrijk, vooral praktisch en veilig zijn.

Warming Up and Cooling Down

We snappen natuurlijk dat je staat te springen om met je workout te beginnen. Maar voordat je kunt starten met je workout, beloof je ons één ding? Doe altijd, maar echt altijd, een warming up. Zo bereid je je lichaam en spieren voor op een intensieve training. Vooral met de kou is het extra belangrijk om spieren goed op te warmen. Vergeet trouwens ook niet de cooling down, deze is net zo belangrijk als een warming up. Op deze manier krijgt je lichaam weer een seintje dat de workout klaar is en kan het weer in status relaxed komen.

 

 

 

 
  • Toegevoegd op : 07-11-2018

Reageer

Login of registreer om een reactie achter te laten.

Reacties (0)