• Hoe doe je een mealprep?

Hoe doe je een mealprep?

Bootcampen, werken, studeren, huishouden, je sociale leven onderhouden en ook nog elke dag een gezonde maaltijd op tafel zetten. Waren de dagen soms maar wat langer… Gelukkig kunnen we wel efficiënter zijn met de tijd die we hebben, namelijk door te meal preppen. We zien je denken, meal preppen? believe us, dit gaat je leven een stuk makkelijker maken!

 

Laten we beginnen met uitleggen wat meal preppen nou eigenlijk is. Simpel gezegd betekent meal preppen dat je een hele maaltijd – of een deel van een maaltijd – voorbereid voor een later moment. Zo kun je op één dag alle maaltijden koken voor de hele week. Maar je kunt ook een deel van een maaltijd bereiden en invriezen voor later. Meal preppen is niet alleen voor atleten en mensen die hun macronutriënten strikt bijhouden, het is ook een goede tactiek voor de busy bees onder ons om wat extra tijd vrij te maken.

 

Voordelen van mealpreppen:

Meal preppen is handig voor momenten dat je weinig tijd hebt. Bijvoorbeeld als je na werk of school nog moet sporten en geen tijd hebt om uitgebreid te koken of als je eten mee wilt nemen naar je werk. Je wint tijd omdat je de geprepte maaltijd alleen maar even moet opwarmen. Meal preppen betekent wel dat je langer in de keuken staat op de dag dat je het eten klaarmaakt.

 

Wil je gezonder eten? Meal preppen zorgt er namelijk ook voor dat je over het algemeen gezonder gaat eten. Omdat je al een gezonde maaltijd hebt klaarstaan als je thuis komt is er minder verleiding om een ongezonde, snelle hap te bestellen of maar een beetje te snacken. Plus omdat je minder vaak boodschappen doet hoef je ook minder vaak te verleiding te weerstaan om wat lekkers mee te nemen. Dat scheelt niet alleen in je taille, maar ook in je portemonnee.

 

Door slim meal te preppen kun je ook voedselverspilling voorkomen. Heb je bijvoorbeeld een grote bloemkool of broccoli in huis, of een zak sperziebonen? En krijg je niet alles op tijd op? Kook dan alle groente en bewaar het deel dat je niet direct nodig hebt in de vriezer. Het blijft dan nog maanden goed.

 

Tips & Tricks

Laat gekookt eten even afkoelen voordat je het in de koelkast of vriezer doet. Houd ongeveer een half uur aan. Laat het eten nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Dit kan namelijk zorgen voor bacteriegroei!

 

Bewaar bereid eten maximaal 2 dagen in de koelkast. Heb je voor meer dan 2 dagen gekookt? Bewaar dit eten dan in de vriezer. Dan blijft het nog zo’n 3 maanden goed.

 

Gebruik voor meal preppen bakjes die je goed kunt afsluiten. Doe eventueel stickers op de bakjes met de datum van invriezen.

 

Verhit geprepte maaltijden goed. Dat kan in een pannetje of in de magnetron. Bij verwarmen in de magnetron: schep het eten wel halverwege even om. Het eten wordt dan goed verhit.

Zorg bij meal preppen voor variatie en maak verschillende gerechten. Kook je een hele pan broccoli? Eet de broccoli de ene dag bijvoorbeeld met zilvervliesrijst en kip en op de andere dag met noten in een salade!

 

Als je klaar bent en alles in bakjes hebt gestopt hoef je het alleen nog maar op te eten! Wat is jouw favoriete meal prep recept?

 
  • Toegevoegd op : 23-01-2020

Reageer

Login of registreer om een reactie achter te laten.

Reacties (0)