• Wat doet cafeïne met je lichaam?

Wat doet cafeïne met je lichaam?

But first, coffee.’  of  ‘Don’t talk to me before my morning coffee.’ zijn bekende quotes die iedere ochtend weer door je hoofd schieten. Voor velen van ons zit dit onderdeel in ons ochtendritueel. Meer dan twee miljard mensen beginnen de dag namelijk met een kop koffie. En wanneer we aan koffie denken, dan denken we aan cafeïne. Cafeïne heeft heel veel voordelen. Het maakt je sneller, scherper en mentaal veerkrachtiger. Maar wat doet zo’n kopje koffie nou eigenlijk met je, naast je wakker houden? Dat lees je in deze blog!


Om te begrijpen wat cafeïne met je doet moet je eerst weten wat het is. Cafeïne is een stimulerende stof met een bittere smaak die in ongeveer 60 planten voorkomt. Het zit in koffiebonen, theebladen, cacaobonen, guarana bessen en kolanoot. Hieruit wordt het verworven om te gebruiken in onze dagelijkse producten zoals: koffie, thee, cola, ijsthee, chocolade en energiedrankjes. Cafeïne heeft een stimulerende werking en wordt razendsnel opgenomen in je bloed. Een paar minuten na je eerste slok is de helft al opgenomen in je bloed. Je lichaam ziet cafeïne als een soort drug en wil het er daarom zo snel mogelijk weer uit hebben. Dit proces wordt in gang gezet door je lever. Dit orgaan is namelijk verantwoordelijk voor de verdediging van je lichaam. Na ongeveer 4 uur is de helft van de cafeïne uit je lichaam.
 

Maar wat gebeurt er nou tussen die eerste slok en het moment dat je lever alles weer heeft afgebroken? De een reageert heftiger op de cafeïne dan de ander. Dit heeft te maken met je leeftijd, drink- en rookgewoonten, je lichamelijke gesteldheid en de afbraaksnelheid van cafeïne in het lichaam. In een tijdsbestek van een half uur tot tweeënhalf uur na het koffie drinken is het stimulerende effect het grootst.

 

Hersenen
Cafeïne werkt direct op je hersenen en stimuleert de afgifte van 2 stresshormonen: Cortisol en adrenaline. Cortisol helpt bij het omgaan van emoties tijdens van een langdurige stressvolle periode. Doordat je cortisolspiegel binnen een korte tijd flink omhoog wordt gejaagd kan je je meer gestresst voelen. Het zorgt er ook voor dat je bloedvaten smaller worden wat ervoor zorgt dat je bloeddruk stijgt. Integendeel tot cortisol zorgt adrenaline ervoor dat je je gelukkiger gaat voelen na het drinken van cafeïne. Het stresshormoon geeft namelijk de afgifte van dopamine een boost. Maar wat is dopamine dan? Dopamine is een chemische stof die dient als overbrenger van een zenuwprikkel, ook wel een neurotransmitter genoemd. Dopamine stimuleert je hersenen waardoor je je gelukkiger voelt. Pas wel op dat je niet te veel drinkt. Dit kan zorgen voor rusteloosheid, slaapproblemen of hoofdpijn.

 

Nieren
Niet alleen je hersenen, maar ook je nieren en darmen merken het direct wanneer jij je eerste slok zwarte goud neemt. In je nieren zitten allerlei vaatjes die worden beïnvloed door de cafeïne. Wanneer je koffie drinkt neemt de druk in de filtertjes van de nieren toe, waardoor je meer urine produceert. Hierdoor moet je dus ook vaker naar de wc na het drinken van cafeïne.

 

Cafeïne doet een heleboel met je lichaam, dat is duidelijk. Dit kan positief, maar ook negatief zijn. Let er daarom op dat je niet te veel koffie drinkt. Per dag mogen we gemiddeld 5 kopjes koffie drinken, maar vooral mannen zitten hier overheen. Drink je meer koffie dan gemiddeld? Probeer dan is een keer een kopje minder te drinken. Wanneer je lichaam hieraan gewend is kan je het steeds een beetje afbouwen.

 
  • Toegevoegd op : 28-11-2019

Reageer

Login of registreer om een reactie achter te laten.

Reacties (0)