• Week 5 Men's Health

Week 5 Men's Health

Waarom je nooit te oud bent om te trainen

Aanstaand covermodel Ramses Jedeloo van The Bootcamp Club vertelt hoe je op je 42 toch de cover kunt halen. 

Door Ramses Jedeloo

Ik ben jarig! 42. Tweeënveertig. TWEE-EN-VEERTIG. OMFG! Ach, age ain’t nothing but a number… Toch? Sure! Net als een vetpercentage. Wat maakt het toch allemaal uit? Nou, bij mij komen die twee bijna overeen. Dan sta je voor een grote uitdaging, hoor. Of eigenlijk heb je dan een serieus probleem. Vooral als je op de cover van Men’s Health moet.

Heel wat haar geleden droeg ik het kapsel van Vanilla Ice, hadden alleen oudjes de wallen van Wim Kok en gaven rimpels slechts aan waar m’n glimlach was geweest. Nu heb ik een helikopterlandingsplaats op m’n achterhoofd, werkt geen enkele gezichtscrème meer en zou ik willen dat de groeven in mijn voorhoofd ook rondom mijn buikspieren zaten.

Hoefde ik vroeger alleen maar langs de bakker te lopen om zes kadetjes in m’n strakke buik te herkennen, nu verandert die zone bij de geringste impuls in een dikke vette muffin. Zo feestelijk als dat klinkt, zo vreselijk is dat voor een covermodel in wording. Ik heb hulp nodig. Dus trakteer ik mezelf op een training van Berry de Mey. Het is tenslotte m’n verjaardag.

Ik heb er 23 jaar fitness erop zitten. Een gemiddelde van drieënhalf keer per week moet ik wel halen. Grofweg komt dat neer op een totaal van zo’n vierduizend trainingen. Ik ben dus wel wat gewend, zou je zeggen. Maar vandaag ging ik voor het eerst echt dood. Dede. Ferstjerren. Muerte. Op m’n tweeënveertigste. Happy bday to me!

Ik kan niet meer. “Slappe bodybuilder!”, schreeuwt m’n coach. Maar ik kan écht niet meer. “Ga je huilen?” Als het zo doorgaat wel. Waarom doe ik dit ook al weer? “Je stopt omdat je pijn hebt”, bijt hij me toe, “maar er zit nog veel meer in!”. Ik had alles toch gewoon goed op orde? Huisje, boompje, beestje. Hoezo moet ik zo nodig op die cover?

“En je hebt taart gegeten, hè?”, de slagroomsporen van oor tot oor vallen Berry meteen op. “Niet meer doen, alles moet wijken voor optimaal resultaat.” Maar iedereen begrijpt toch wel dat ik me op mijn eigen verjaardag even laat gaan? “Naast je coverfoto staat straks geen asterisk die verwijst naar kleine lettertjes met al jouw redenen voor falen”.

Eerlijk is eerlijk: Berry brengt me verder dan ik ooit ben geweest. Dat leeftijdsgebonden lagere testosteronniveau negeren we. Tandje erbij! Trager metabolisme dan twintig jaar geleden? Harder werken! Uiteindelijk prijs ik mezelf gelukkig dat ik in goede gezondheid nog een serieuze gooi kan doen naar de status van covermodel. 42? Tweeënveertig! HELL YEAH!

 
 
  • Toegevoegd op : 20-02-2017

Reageer

Login of registreer om een reactie achter te laten.

Reacties (0)